Tilbage til bøgerne

Efter en længere pause er Kunsthistorisk Bogliste tilbage. Anmeldelser og kritisk diskussion af faglitteratur inden for kunsthistorie, arkitektur, design og visuel kultur er ikke blevet mindre relevant siden første nummer, der udkom tilbage i 2011. Dengang ønskede vi særligt at tage udstillingskataloget under kærlig behandling, da det ellers ofte overses til fordel for den udstilling, det ledsager.

I de seneste år er udstillingskataloget og genren ”den medfølgende publikation” blevet endnu mere væsentlige at forholde sig til. Danske kunstmuseer publicerer rutinemæssigt deres forskning inden for rammerne af dette format, og det skyldes flere årsager: Kulturstyrelsen (ups! Slots- og Kulturstyrelsen) har presset på for mere fagfællebedømt forskning, og kataloggenren tilfredsstiller samtidig andre krav om konstant produktion af formidling, mens det endelig nok er nemmere at søge økonomisk søtte til publikationer, som er led i større udstillingsprojekter

Lidt foruroligende kan man konstatere, at denne udvikling frem mod mere forskning i katalogregi har risikoen for at blive en ny sovepude – for hvorfor opsøge internationale publikationskanaler, og dermed internationale forskningsmiljøer, når man kan udgive selv og holde det på dansk og inden for Danmark? På redaktionen spår vi, at næste ”slag” kommer til at stå omkring internationaliseringen af forskningen i dansk kunst. Udenlandske kunst-, arkitektur- og designforskere orienterer sig først og fremmest mod tidsskrifter. Hvis vi skal overbevise kolleger i de andre nordiske lande, i Tyskland, i resten af Europa, i USA og i resten af verdenen om værdien af dansk visuel kultur, så er koordineret publicering i tidsskriftformat og på et hovedsprog en nødvendighed.

Dette nummer af Kunsthistorisk Bogliste er dog en blandet landhandel med alt fra antologier over monografier til, lige præcis, udstillingskataloger. Sammenlignet med situationen for bare et årti siden, virker det, som om det sprudler af både forsknings- og formidlingsiver i det bredere kunsthistoriske miljø. Den situation fortjener at blive fulgt til dørs af lige dele kærlig behandling og kritisk diskussion.

Redaktionen
Kontakt os gerne med kommentarer og forslag ved at klikke hér


 

Kunsthistorisk Bogliste nr. 12/2016

 

Heerups mange facetter
Anni Lave Nielsen, Henry Heerup. Motivets magt
Anmeldt af Liza Kaaring

Cybermuseologi
Cybermuseologi – kunst, museer og formidling i et digitalt perspektiv
Anmeldt af Dag Solhjell

Kulturel lysterapi: Vrid af det synlige og det usynlige
Nicolai Howalt, Light Break: Photography/Light Therapy
Anmeldt af Kirstine Autzen

Thomas Kluge. Gud, Konge og Fædreland
Thomas Kluge. Gud, Konge og Fædreland
Anmeldt af David Burmeister

Tilfældet Tuxen
Tuxen – farver, friluft og fyrster
Anmeldt af Susanne Bruhn

Venedig som sygdom
Venedigsyndromet – Storhed og fald i kunstens Venedig
Anmeldt af Chris Fischer

 

Hent Kunsthistorisk Bogliste Nr. 12 som pdf her