Tilbage til bøgerne

KunsthistoriskBogliste_2016-12_forside 400px

 

Efter en længere pause er Kunsthistorisk Bogliste tilbage. Anmeldelser og kritisk diskussion af faglitteratur inden for kunsthistorie, arkitektur, design og visuel kultur er ikke blevet mindre relevant siden første nummer, der udkom tilbage i 2011. Dengang ønskede vi særligt at tage udstillingskataloget under kærlig behandling, da det ellers ofte overses til fordel for den udstilling, det ledsager.

I de seneste år er udstillingskataloget og genren ”den medfølgende publikation” blevet endnu mere væsentlige at forholde sig til. Danske kunstmuseer publicerer rutinemæssigt deres forskning inden for rammerne af dette format, og det skyldes flere årsager: Kulturstyrelsen (ups! Slots- og Kulturstyrelsen) har presset på for mere fagfællebedømt forskning, og kataloggenren tilfredsstiller samtidig andre krav om konstant produktion af formidling, mens det endelig nok er nemmere at søge økonomisk søtte til publikationer, som er led i større udstillingsprojekter.

Lidt foruroligende kan man konstatere, at denne udvikling frem mod mere forskning i katalogregi har risikoen for at blive en ny sovepude – for hvorfor opsøge internationale publikationskanaler, og dermed internationale forskningsmiljøer, når man kan udgive selv og holde det på dansk og inden for Danmark? På redaktionen spår vi, at næste ”slag” kommer til at stå omkring internationaliseringen af forskningen i dansk kunst. Udenlandske kunst-, arkitektur- og designforskere orienterer sig først og fremmest mod tidsskrifter. Hvis vi skal overbevise kolleger i de andre nordiske lande, i Tyskland, i resten af Europa, i USA og i resten af verdenen om værdien af dansk visuel kultur, så er koordineret publicering i tidsskriftformat og på et hovedsprog en nødvendighed.

Dette nummer af Kunsthistorisk Bogliste er dog en blandet landhandel med alt fra antologier over monografier til, lige præcis, udstillingskataloger. Sammenlignet med situationen for bare et årti siden, virker det, som om det sprudler af både forsknings- og formidlingsiver i det bredere kunsthistoriske miljø. Den situation fortjener at blive fulgt til dørs af lige dele kærlig behandling og kritisk diskussion.

God fornøjelse med læsningen af 12. nummer af Kunsthistorisk Bogliste.

Redaktionen

Kontakt os gerne med kommentarer og forslag ved at klikke hér


Kunsthistorisk Bogliste nr. 12/2016