Staten Museum for Kunst. Sølvgade 48-50, 1307 København K

Udstillingsbesøg: Melchior Lorck på SMK

Udstillingsbesøg: Melchior Lorck på SMK

Melchior Lorck: En kunstner på rejse.

Den dansk/tyske kunstner Melchior Lorck (1526/1527-1583) er en af 1500-tallets mest interessante grafikere. Lorck blev i 1549 tildelt et firårigt rejselegat af den danske konge Christian 3. Legatet var betinget af, at han efter endt uddannelse vendte tilbage til Danmark og udfoldede sit talent som kongens hofmaler. Som udstillingen på SMK viser, blev det i stedet til 30 års rejseaktivitet langt fra Danmark og med ansættelser hos fyrster, konger og den tysk-romerske kejser. Og det var med den kejserlige delegation, at Melchior Lorck kom til Konstantinopel og sultan Süleyman den Prægtiges hof. Fra 1555-1559, hvor han opholdt sig i byen, samlede han materiale til det, der blev to af hans hovedværker, og som SMK på udstillingen præsenterer for første gang i deres fulde omfang. Tyrkerværket er et bogværk, der består af 128 træsnit, og Konstantinopelprospektet er Melchior Lorcks 11 meter lange og meget detaljeret panorama over osmannernes hovedstad Konstantinopel (vore dages Istanbul).

Udstillingen præsenterer omkring 240 kobberstik, tegninger og træsnit med motiver fra Lorcks mange rejser. Selvom Christian 3. ikke fik sin hofmaler tilbage, så vendte Melchior Lorck omsider hjem til Danmark for at arbejde for hoffet og efterfølgende Frederik 2.

Museumsinspektør, seniorforsker Hanne Kolind Poulsen og formidlingsinspektør Hilde Østergaard vil introducere udstillingen og fortælle mere om indholdet, den overordnede pointer og løfte sløret for nogle af de udfordringer, der også har været i arbejdet bag kulisserne.
Vi mødes i forhallen, og omvisningen starter præcis kl. 16.00. Vær opmærksom på, at der skal betales entré, medmindre du har årskort til SMK eller ICOM kort. Museet holder om tirsdagen åbent til kl. 18.00, så der er mulighed for at se mere på egen hånd bagefter.

Se mere om udstillingen på: SMK – Statens Museum for Kunst

 

Tilmelding senest 11. januar 2024
Max. 25 deltagere.

 

 

 

Foto:
Melchior Lorck, Süleymanyie-moskéen, set fra øst, 1570. SMK

 

Staten Museum for Kunst. Sølvgade 48-50, 1307 København K
16. januar 2024
16:00

TILMELD DIG

Resterende billetter: 25

Dette event er udløbet.