Processuelt

I dagspressens anmeldelser af den aktuelle afgangsudstilling fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler bliver det bemærket, at en stor del af de nyudklækkede kunstnere beskæftiger sig med kunsten som en form for undersøgelse, som et laboratorium. Man interesserer sig for så vidt mere for processen end for at skabe et værk i klassisk forstand. Disse tendenser er markante i en tid, hvor selv hæderkronede udstillinger som Documenta i seneste udgave omfavnede kunsten i den form, der gerne betegnes artistic research.

Samme tendens bemærkes også i ændringer i måden, vi som kunsthistorikere tilgår velkendte oeuvrer på. Måske er det derfor, at vi netop nu fatter interesse for Carl-Henning Pedersen som en proces-orienteret kunstner? For sammenhængen mellem Thorvaldsens eget værk og de afstøbninger af antikke skulpturer, han indsamlede. Eller når en kunstner som Albert Mertz opnår fornyet opmærksomhed, netop fordi hans værk må ses som systematiske undersøgelser ud i kunsten og dens tilgrænsende felter.

Anmeldelserne i dette nummer af Kunsthistorisk Bogliste berører på sin vis alle spørgsmål om kunstværkets status, om kunstneriske processer og om et grænseland mellem genrer og medier i bevægelse. Billedkunstneren Michael Singer arbejder også som arkitekt og planlægger. For så vidt passer de romerske cosmater arbejder heller ikke ind i klassiske værkkategorier, men befinder sig et sted mellem arkitektur, skulptur og dekoration. Noget tilsvarende gælder de betagende blomsterværker udstillet på Statens Museum for Kunst. Her kommer vi til kort, hvis vi prøver at skelne skarpt mellem kunst og videnskab, mellem den viden-genererende undersøgelse og det æstetiske objekt.

Redaktionen

 

Kontakt os gerne med kommentarer og forslag ved at klikke hér

 


 

Kunsthistorisk Bogliste nr. 7/2013

 

100 år med Carl-Henning Pedersen – og hvad så med de næste 100?
Carl-Henning Pedersen 100 år
Anmeldt af Peter van der Meijden

Thorvaldsens afstøbninger efter antikken og renæssancen
Jan Zahle, Thorvaldsens afstøbninger efter antikken og renæssancen – en komplet samling
Anmeldt af Ulla Kjær

En note om Mertz om Mertz
Mertz om Mertz – Albert Mertz’ noteværk og skrifter
Anmeldt af Jens Tang Kristensen

Mønstre og materialer: Om romerske middelalderkirkers marmorarbejder
Ib Lydholm, De romerske Cosmater: Middelalderens familieværksteder og deres kirkeudsmykninger
Anmeldt af Maria Fabricius Hansen

Vis det med blomster
Ib Lydholm, Blomster og Verdenssyn
Anmeldt af Laura Søvsø Thomasen

Brud og balance
Ib Lydholm, Else Marie Bukdahl, The Re-Enchantment of Nature and Urban Space: Michael Singer Projects in Art, Design and Environmental Regeneration
Anmeldt af Martin Søberg

 

Hent Kunsthistorisk Bogliste Nr. 7 som pdf her