UDSTILLINGSBESØG

Detalje af Edvard Munch: ’Det syge barn’, 1925. CC BY 4 The Munch Museum

 

ENGLENS KYS

Syge piger i nordisk kunst

Torsdag 16. december 2021, kl. 16:00 & 17:00

Nyhed: ekstra tid kl. 16:00

Den Hirschsprungske Samling

Max. 25 deltagere. Tilmelding senest 14. december.

1800-tallet markerer et århundrede, hvor der sker store forandringer inden for både kunsten og videnskaben, og hvor flere banebrydende opdagelser finder sted. Det er samtidig også en periode, der er præget af sygdomme, som man på dette tidspunkt ikke kan kurere. Flere kunstnere er optagede af at skildre samfundets bagsider; heriblandt sygdom. En af de figurer, man ofte ser i kunstnernes skildringer af sygdom, er den syge pige, der sidder i en stol eller ligger i en seng i et interiør – ofte alene eller omgivet af sin nærmeste familie. Motivet kan ikke afgrænses til en bestemt stilart men dukker op blandt genremalere, naturalister, impressionister, symbolister og i værker skabt af modernistiske kunstnere efter 1900. Selv om motivet ses i hele den vestlige verden på dette tidspunkt, bliver nogle af de mest markante værker af syge piger malet i Norden i slutningen af 1800-tallet.

Et af udstillingens helt centrale spørgsmål er: Hvorfor bliver den syge pige et markant motiv i nordisk kunst i sidste halvdel af 1800-tallet? Udstillingen indeholder bl.a. værker skabt af kunstnere som Edvard Munch, Julius Exner, Jenny Nyström, Vilhelm Hammershøi, Eva Bonnier, Richard Bergh, Bertha Wegmann og Michael Ancher.

Udstillingen bygger på et tre-årigt forskningsprojekt støttet af Ny Carlsbergfondet. Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Skagens Kunstmuseer, Den Hirschsprungske Samling og Aarhus Universitet. Udstillingen er tilrettelagt i samarbejde med Skagens Kunstmuseer.

Museumsinspektør Camilla Klitgaard Laursen, der har været med til at skabe udstillingen, omviser og fortæller om dens tilblivelse.

Omvisning kl. 17:00 er fuldt booket.

Nyhed: ekstra tid kl. 16:00 tilmeld her:

Tilmelding

 

Send tilmelding