Udstillingsbesøg: SOFONISBA — HISTORIENS GLEMTE MIRAKEL

Sofonisba Anguissola. Portrætgruppe med kunstnerens fader Amilcare Anguissola og hendes småsøskende Minerva og Astrubale. Ca.1559. Nivaagaards Malerisamling

Sofonisba Anguissola. Portrætgruppe med kunstnerens fader Amilcare Anguissola og hendes småsøskende Minerva og Astrubale. Ca.1559. Nivaagaards Malerisamling

Tirsdag 8. november 2022. Kl. 17.00

Nivaagaards Malerisamling, Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå

Tilmelding senest 4. november 2022

Se mere om udstillingen på: www.nivaagaard.dk

 

Det hører til sjældenhederne, at renæssancens store kunstnere præsenteres på dansk jord. Nivaagaards Malerisamling giver os dette efterår en enestående mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med en af 1500-tallets mest anerkendte italienske malere Sofonisba Anguissola (ca. 1532-1625). Udstillingen er den første i Nordeuropa tilegnet Sofonisba, der som kunstner formåede at skabe sig en imponerende karriere i Italien og Spanien. Samtiden berømmede hendes kvaliteter som portrætmaler, men også hendes mange selvportrætter var eftertragtede samlerobjekter. Giorgio Vasari fremhæver hendes talent som både maler og tegner i Le Vite, 1568. I perioden 1559 – 1573 var hun tilknyttet det spanske hof, hvor hun blandt andet i 1573 portrætterede Philip II (Museo del Prado) og den kongelige familie. Hendes ægteskaber bragte hende tilbage til Italien, hvor hun boede i Palermo og Genova. Og det er da også på Sicilien i 1624, at Anthony van Dyck besøgte den aldrende kunstner og tegnede hendes karakteristiske træk i sin skitsebog. Siden blev hun skrevet ud af kunsthistorien og glemt, men nu bliver den usædvanlige fortælling om et langt kunstnerisk virke igen fremdraget og undersøgt på ny, hvilket de senere år har betydet, at flere værker bl.a. på Museo del Prado nu henregnes til Sofonisba Anguissolas oeuvre fra hendes tid som uformel portrætmaler ved Philip II’s hof.

Malerisamlingens direktør Andrea Rygg Karberg, der har et indgående kendskab til kunstneren, vil introducere udstillingen og fortælle mere om den internationale forskning i Sofonisba.

 

Omvisningen varer fra 17.00 – 18.30, herefter vil der være mulighed for at spise middag i museets café. Dagens ret koster 160 kr. Giv venligst besked ved tilmeldingen, hvis du ønsker at spise med, så booker vi bord til foreningens medlemmer.

 

Fieldset

 

Verification